Produkter från älgen

Älgen ger människan många olika produkter. Framför allt är det älgens kött och skinn som tas till vara, men om det är en stor älgtjur rengörs hornen för att sitta som trofé på väggen.

Efter skottet slaktas djuret så snabbt som möjligt för att köttet inte ska bli förstört. Beroende på om skottet är bra eller har tagit hål på inälvor dröjer det olika länge innan köttet börjar förstöras. Älgens kött hängmöras först i ett par veckor för att bli mer lättsmält och kan sedan antingen stekas helt eller som färs, eller användas som ingrediens i korvar och andra rätter.

En mycket populär rätt är tjälknöl, som innebär att fryst kött steks nästan ett dygn i ugnen på låg värme, för att sedan marineras i en saltlag. Torkat älgkött är också mycket populärt och smidigt att ha med på vandringar. Älgkorv är ett lättillgängligt sätt att testa älgkött. Älgburgare är också en populär och enkel rätt, som är särskilt god med hjortrondressing och chips av mandelpotatis. Efterfrågan på älgkött har ökat eftersom djurrättsaktivister gärna äter vilt kött.

Av älgens skinn kan man göra vackra fällar, men det är också vanligt att göra plånböcker, ryggsäckar och skinnjackor av huden. Älgskinnshandskar ansågs förr vara särskilt slitstarka och älgskinnsskor mjuka och bekväma.

Älghorn är ett tacksamt material att arbeta med, man kan göra knivslidor, hornknappar, ringar och infällningar i andra material.

En exklusiv produkt från älgen är älgost gjord på älgmjölk. Smaken liknar ost på komjölk, men älgmjölken har högre proteinhalt och lägre fetthalt. Den finns både som ädelost och fetaost. Dock blir osten förstås både exklusiv och dyr – ca 5000 kr per kilo får man räkna med.

Papper av älgens spillning är inte lika exklusivt, men ändå exotiskt. Tillverkaren samlar råvaran i skogen, varefter den mixas och får torka till ett stabilt papper som man kan göra visitkort eller brevpapper av.

ADD YOUR COMMENT