Den vita älgen

Världens mest berömda älg är den vita älgen i Värmland. Den fångades på film av Edas kommunalråd Hans Nilsson 2017, och klippet där djuret tar sig genom en bäck och makligt rör sig bort genom buskagen har setts flera miljoner gånger. Djuret är nästen kritvitt med ett vackert skägg och rör sig mycket graciöst med sina långa ben över kärret. Dess majestätiska krona har tolv taggar, och är på filmen mjukt klädd med höstpäls.

Den vita älgen är egentligen inte bara en älg, utan de finns förutom i Värmland även i Dalarna, Bohuslän och Dalsland. Redan i slutet av 1990-talet gick rykten om en vit älg, men plötsligt var den bara borta. 2009 sköts en vit älg i Örkened och den var då mellan fem och sju år gammal. Att den sköts väckte blandade känslor. En del tycker att älgen skulle fredats och en del tycker att den är onaturlig och bör skjutas av. Efter detta har den lyckats föröka sig och nu finns flera stycken. Älgarna är inte albinos, vitheten beror istället på en genetisk sjukdom som heter leucism och som gör att färgämnet melanin bildas hos älgen, men inte kan lagras i kroppen.

Den vita färgen är en fördel för älgen på vintern då den är svårare att se mot snön, men en nackdel på sommaren då den lyser som månen. Vissa jaktlag har bestämt att man får skjuta älgen, men i andra är den fredad. Att många jaktlag undviker att skjuta den är dess största fördel i skogens kamp för överlevnad.

Djuret har blivit något av en turistattraktion i Värmland och privatpersoner åker på safari för att titta på den. Eftersom den inte jagas har den också i vissa fall blivit så orädd att den varit störande för befolkningen lokalt. Mest störande har dock de nyfikna som följt efter älgen varit.

ADD YOUR COMMENT