Lite information om världens största rådjur

Maskulin älg

En oinhägnad tjurälg i Kananaskis Country, Alberta, Kanadas Spray Valley Provincial Park. (Shutterstock älgfoto; attributionslänk: http://www.shutterstock.com/gallery-65819p1.html#id=63274810&src=6dfecfdab046e042b007990c55178d20-1-9)

Stora klövdjur (hovdjur), älgar kännetecknas av sina långa, rundade nosar, enorma, tillplattade horn, puckeliga ryggar, magra ben och rejäla kroppar. Norra Europa, Kanada och USA är hem för dessa varelser. Det finns två namn för dessa djur: “älg” i Nordamerika och “eurasisk älg” i Europa.

Storlek

Alaska Department of Fish and Game rapporterar att älg är den största av hjortarterna. De är inte bara den största av de nordamerikanska djurarterna, utan de står också på en imponerande höjd. Hästar är mellan 5 och 6,5 fot långa mätt från hov till axel (1,5 till 2 meter). Enligt National Museum of Natural History väger män mellan 794 och 1 323 pund (360 och 600 kg), medan honor varierar från 595 till 882 pund (270 och 400 kg).

Älgarna har korta svansar, en axelpuckel och enorma, roterbara öron som låter dem höra i stereo. Dess mörka eller svarta päls är en bra isolator mot kyla. Horn på älghanar, känd som tjurar, kan nå upp till tre fot i höjd. Från spets till spets kan dessa nå en bredd på 6 fot (1,8 m). Efter parningssäsongen (september–oktober) är horn förlorade för vintern.

Livsmiljö

Älg lever bara på platser som får regelbundet snöfall. Dessa varelser trivs i kyliga miljöer. Animal Diversity Web (ADW), en databas som underhålls av University of Michigan’s Museum of Zoology, rapporterar att dessa varelser inte tål temperaturer över 80 °F (27 °C) länge eftersom de inte kan svettas och jäsningen som induceras av deras matsmältning frigör en betydande mängd värme.

Vanor

Enligt Animal Diversity Web är älg det ensammaste av alla däggdjur. När det kommer till parning är de dock inte ensamma alls. Vissa dominerande alaska älgar hanar kommer att samla en grupp honor till en “haremshjord” under parningssäsongen. Den dominerande hanen i flocken kommer att möta konkurrens från andra hanar som vill para sig med damerna.

Soluppgång och solnedgång är de tider på dygnet då det är mest sannolikt att du ser en älg. De rör sig på jakt efter färska betesområden, äter och sover av sina måltider samtidigt som de håller ett skarpt öga efter rovdjur som vargar, björnar och pumor.

Diet

Enligt ADW kommer namnet “älg” från ett Algonquin-ord för “kvistätare”, en referens till djurets vana att äta grenar. Detta är en rimlig approximation av dieten för vilda älgar. De äter växtmaterial som löv, bark, kottar, kvistar och knoppar. Näckrosor är en av deras favoritmat att äta när de är vid vattnet.

På samma sätt som kor har älgar en fyrkammarmage. De “tuggar sin gödsel” och häller upp mat innan den är helt smält, enligt beskrivningen av “Älg”-författaren Kevin Jackson (Reaktion Books, 2008). Den första kammaren används för jäsning, och de efterföljande tre används för näringsextraktion.

Avkomma

Honor föder en enda unge, känd som en kalv, efter en dräktighetsperiod på 231 dagar. Kalvar kan stå själva under den första dagen i livet. De föds med en vikt på ungefär 35,7 pund (16,2 kg), och de går upp i vikt i snabb takt och går upp cirka 2,2 pund (1 kilo) varje dag när de ammar.

Kalvar avvänjas vid sex månaders ålder. De når mognad mellan 4 och 6 år, men många av dem lever inte för att bli vuxna. Enligt ADW kommer över hälften av alla kalvar inte till sin sjätte levnadsvecka eftersom de attackerades av en björn eller varg. Bland vuxna är överlevnaden så hög som 95 %. Älgar som når vuxen ålder gör det vanligtvis efter 15 till 20 år.

På en rutt fångar en kamerafälla en älg.

På en rutt fångar en kamerafälla en älg. Waterton Lakes National Park/Parks Canada gav bilden som används här.

Klassificering/taxonomi

Älg är släkt med hjortdjur, caribou, rådjur, älgar och wapiti som medlemmar av familjen Cervidae. Älg, som klassificeras av ITIS, klassificeras som sådana:

 • Klan: Djur
 • Bilateria, Underrike
 • Kingdom of Infrahumans: Deuterostomia
 • Chordata är en filum av djur.
 • Klassificering: Vertebrata
 • Gnathostomata, Infraphylum, Insektsordningen
 • Tetrapoder, en superklass av djur
 • Däggdjursfilen
 • Klassificering: Theria
 • Eutheria som mellanklass
 • Definition: Artiodactyla
 • Cervidae är familjen som inkluderar rådjur och hjortar.
 • Capreolinae är underfamiljen som innehåller grodor.
 • Arter: Alces americanus, Alces alces (amerikansk älg)

Europeisk älg (Alces alces alces), kaukasisk älg (Alces alces caucasicus; utdöd), amerikansk älg (Alces americanus; två underarter) och Cameloides älg (Alces americanus) är alla underarter av e

Även om International Union for the Conservation of Nature och ITIS båda erkänner den amerikanska älgen som en unik art, råder det pågående oenighet om huruvida det verkligen är en art (Alces americanus) eller en underart (Alces alces cameloides) (IUCN) ). Mer studier krävs innan en konsensus skulle motivera klassificering på artnivå, tillägger gruppen.

Placering i ett bevarandeprogram

På grund av sin omfattande utbredning och höga förekomst, trots måttligt jakttryck, är älgar listade som “minst oroande” på IUCN:s röda lista över hotade arter. Det finns sannolikt över 1,5 miljoner älgar i världen, och den siffran växer. Tidigt på artonhundratalet hade den sista av de kaukasiska älgarna dödats av jägare.

Ungefär hälften av unga älgar klarar sig inte de första sex levnadsveckorna eftersom de äts av björnar, vargar och pumor, enligt ADW. Men vuxna älgar har en utmärkt överlevnadsgrad. Enligt Alaska Fish and Game står älgar inför det största hotet från fordonsolyckor. I Alaska, där den årliga dödssiffran till följd av incidenter med älgfordon i genomsnitt uppgår till hundratals, är problemet särskilt allvarligt.

Definition: en grupp älgar

Varken “älgar” eller “meese” är en korrekt pluralisering av “älg”. Det har sagts av George W. Dunne, chef för Forest Preserve District i Cook County, Illinois, att i många ord som härrör från indianska språk, är plural densamma som singeln. Det är fallet med de flesta indiska namn, sa han i en naturbulletin, inklusive de för folk som Winnebago och Potawatomi och saker som papoose. Rådjur, mink och ripa är bara några exempel på djur med icke-indiska namn.

För övrigt,

Älgen har ihåligt hår. Denna skyddande päls håller djuret varmt i kyliga temperaturer.

Frambenen på en älg är märkbart längre än de bakre. Älgen kan använda detta för att bättre navigera över hinder i sin väg.

En älgs puckel är resultatet av dess enorma axelmuskler.

Enligt National Geographic är en älgklocka det hudveck som hänger precis under hakan.

I snön fungerar en älgs stora hovar ungefär som ett par snöskor.

Älgarna har en toppfart på 35 mph (56 km/h) för korta hastigheter och kan hålla en trav på 20 mph (32 km/h) över längre sträckor.

Älgarna klarar hastigheter på upp till 9,5 km/h och avstånd på upp till 20 000 m när de simmar (20 km). Vid simning har en älg förmågan att förbli nedsänkt i upp till 30 sekunder.